Gepubliceerd op:
25/6/2018
8/10/2020
Pasfoto Merwin
Bijgewerkt op:
24/11/2020

Vanwaar die naam?

De inspiratie

Mendeleo. Het was een hele klus om tot deze naam te komen. Ik heb veel inspiratie uit Beethovens negende symfonie gehaald. En die had niet bestaan zonder An die Freude, het gedicht van Friedrich Schiller. De waarden, betekenis en algehele filosofie van Beethovens Negende passen perfect bij Mendeleo. Het had dan ook weinig gescheeld of het bedrijf had Feuertrunken, Götterfunken of Prometheus geheten. Maar dat klinkt niet zo lekker. En dat is wel belangrijk. Een verbastering, anagram of vertaling leverde ook geen overtuigend resultaat op.

Tijdloos

Bovendien wil je een naam die ook over de grens geen problemen oplevert met de uitspraak of de betekenis. Veel Nederlandse woorden vallen dan al af. En alle bruikbare Latijnse woorden lijken al bezet. Het voordeel van het Latijn is weer dat het tijdloos is. Weet je nog dat alles ‘… 2000’ werd genoemd aan het einde van de vorige eeuw? Je moet er toch niet aan denken dat je je bedrijf toen zo genoemd had.

Onderdeel van het merk

Dat is ook een van de redenen dat het zo moeilijk is om een naam te kiezen: het is nogal definitief. Je kunt altijd een ander kleurtje aan je huisstijl geven, je logo opfrissen of je website strak laten trekken. Maar je naam is een ander verhaal. Bovendien is het een van de meest prominente aspecten van je merk.

Betekenis

Het moet daarom ook samenhangen met de andere aspecten van je merk: je visie, je kernwaarden, je oogmerk. Ons oogmerk is vooruitgang. Maendeleo betekent vooruitgang. Deftig, maar lastig om te onthouden, uit te spreken en te spellen. Een verbastering tot Mendeleo lost dat grotendeels op en maakt het meteen uniek. Ook belangrijk. En praktisch, als je een domeinnaam voor je website wilt registreren.

Een nadeel is dat de naam niet zegt wat we doen, hoewel dat ook weer een voordeel kan zijn als je later ook andere activiteiten gaat ondernemen. Een ondertitel biedt soelaas.

Mendeleo
Marketing & Innovatie

Dank je! We hebben je aanmelding ontvangen.
Bijna goed. Check nog even of alles klopt.