Gepubliceerd op:
1/7/2021
Pasfoto Merwin
Bijgewerkt op:
2/7/2021

Purpose en profit horen bijelkaar

Pieter van Osch is auteur van De Betekenisformule en mede-oprichter van ScaleUp Impact. Vanuit die rol heeft hij al 854 bedrijven geholpen om met impact op te schalen. Ik praat met hem over zijn formule: Impact = purpose × profit. Wat betekent dat en hoe doe je dat?

- Profit en purpose horen bijelkaar. Als je het goed doet.

- Het is de kunst om een dynamisch evenwicht te creëren, waarbij je elk kwartaal beurtelings op winst en op betekenis focust.

- Pieters aanpak stimuleert om de organisatie snel te laten leren. Dit is ook erg nuttig in tijden van crisis.

- Om deze aanpak te gebruiken moet je ambitieus, leergierig en reflectief zijn.

- Hoe hoger de medewerkerstevredenheid is, des te hoger de klanttevredenheid. (En niet andersom.) Hoe hoger de klanttevredenheid, hoe meer klantenbinding en hoe hoger de prijzen en winstmarge.

- Borg de mindset van impact ondernemen in de bedrijfscultuur. Als je dat op tijd doet, wanneer een bedrijf nog “kneedbaar” is, dan beklijft dat. Er is wel een risico bij bedrijven die met Amerikaans durfkapitaal worden gefinancierd.

- Beleg impact ondernemen in twee rollen: een chief profit executive en een chief purpose executive.

- Iedere medewerker kan bijdragen aan zowel de winst als de purpose.

- Valkuilen: met een bestaand team is het soms moeilijk om iedereen mee te krijgen; er gaat een tegenslag komen en dan wordt de toewijding op de proef gesteld. Het moet in de harten zitten.

Dank je! We hebben je aanmelding ontvangen.
Bijna goed. Check nog even of alles klopt.

Gerelateerde artikelen

No items found.